Onko vauvakuvaus turvallista epidemia-aikana?

Moni miettii omaa ja perheensä turvallisuutta ja terveyttä nykyisessä tilanteessa. Kontakteja ulkomaailmaan karsitaan, ja monet ovat vähentäneet käyntejä kodin ulkopuolella.

Elämän ainutlaatuiset hetket eivät kuitenkaan noudata epidemia-aikatauluja, ja pienet silmät näkevät päivänvalon ensimmäistä kertaa monessa perheessä tänäkin keväänä. Jos mielessä on ollut odotusaikana tai vauvan synnyttyä tallentaa pikkuisen ensi päiviä ammattivalokuvaajan toimesta, on hyvä punnita vaihtoehtoja ja miettiä omaan tilanteeseen sopivin ratkaisu.

Olen usean vuoden kokemuksella vastasyntyneitä vauvoja ja perheitä heidän kodeissaan kuvaava valokuvaaja Anna Dammert. Kotikuvauksessa vältetään matkustaminen pienen vauvan kanssa sekä altistuminen kodin ulkopuolisiin tiloihin. Kotikuvauksissa ei tarvita välttämättä avaria valoisia tiloja, vaikka niistä on toki apua. Tuon mukanani lisävaloa ja valitsen kuvauspaikat niin, että kuviin saadaan rauhallinen ja mukava tunnelma.

Seuraavassa kerron omista toimintatavoistani, joilla pyrin minimoimaan riskit, jotka liittyvät altistukseen sosiaalisessa toiminnassa kuten valokuvauspalveluiden toteutuksessa.

Tärkeimpänä omaa ja asiakkaideni turvallisuutta vahvistavana tekijänä toimii se, että seuraan ja noudatan yleisiä hygieniaan ja liikkumiseen annettuja virallisia ohjeita, kuten matkustamisen ja väkijoukoissa liikkumisen välttämistä. Käsien pesussa olen ollut aina normaalia huolellisempi, mutta tässäkin olen tiivistänyt käsienpesuväliä. Pesen kädet huolellisesti ennen asiakkaalle saapumista sekä heti saapumisen jälkeen. Käytän lisäksi käsienpesun jälkeen käsidesiä, ja vältän kättelyä ja halailua. Pesen käsiä useaan kertaan kuvauksen aikana esimerkiksi vauvan ruokailun aikana.

Pidän kaluston puhtaudesta huolen, ja pesen rekvisiittana käytetyt peitteet ja liinat ym jokaisen käytön jälkeen.

Selvää on myös, että jos minulle tai perheenjäsenilleni ilmaantuu oireita, en saavu kuvauksiin. Tällöin vaihtoehtona ovat kuvauksen siirtäminen toipumisen ja karenssin jälkeiseen aikaan, tai kuvauksen siirtäminen verkostooni kuuluvalle kollegalle. Neuvottelen tilanteesta aina asiakkaideni kanssa, ja kunnioitan heidän toiveitaan kuvauksen järjestelyn osalta.

Mielessä saattaa myös käydä, että entä jos viivästyttäisi vauvan kuvausta vähän myöhemmäksi, kunnes pahin tartunta-aika on ohi? Vastasyntyneiden kuvaukset suositellaan toteutettavaksi 7-14 vrk:n kuluessa syntymästä. Kolme- tai jopa neliviikkoisena vauvaa voi useimmiten kuvata vielä vauvalle tyypilliseen tyyliin, nukkuvana nyyttinä, vaikka hereilläoloaika on huomattavasti pidempi kuin pienemmillä vauvoilla. Hiukan joustovaraa siis on, jos toiveissa on nimenomaan vastasyntyneen kuvaukset, joissa tallentuu vauvan pieni koko ja suloinen vastasyntyneen olemus. Tämän jälkeen kuvaus kuitenkin muuttuu väistämättä erityyppiseksi, kun vauvan kehitys menee harppoen eteenpäin.

Ensimmäisten muutaman viikon jälkeen seuraava otollinen kuvausvaihe sijoittuu noin 4 kk kohdalle. Tällöin vauva osaa jo usein kannatella itseään päinmakuulla hetken aikaa, ja ilmeiden kirjo leveine hymyineen on mahtava – aivan huippuaika kuvaukselle! Jos siis vauvan ensimmäinen kuukausi on jo takana, suosittelen kuvauksen varaamista 3-4 kk kieppeille.

Toivon, että näistä tiedoista on apua sinulle vauvakuvaukseen liittyvän päätöksesi tueksi. Oman ratkaisun täytyy tuntua itselle sopivalta, ja arvostan ratkaisuasi, mikä se sitten onkaan.

Vastasyntyneen kuvauksesta kotonasi voit varata tai saat lisätietoja lähettämällä viestin täältä. Odotan ilolla yhteydenottoasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *